Skopelos

Zemlja: Grčka

Glavni grad: Atina

Valuta: evro

Vremenska zona: 1 čas unapred u odnosu na Srbiju

Jezik: grčki

Skopelos je ostrvo sa poznatim tirkiznim čistim morem i lepim peščanim plažama, deo je Sporada. Na 67 km ukupne dužine peščane obale nalaze se mirne uvale sa borovom šumom i zajedno sa Skijatosom, Alonisosom i Skirosom čini ostrvsku grupu Severni Sporadi. Površinu ostrva (67 km2) prekrivaju borova šuma, maslinjaci, palme, vinogradi. Stanovništvo Skopelosa se bavi uzgajanjem maslina, kestenja, ribolovom i proizvodnjom meda. Ovo ostrvo preporučujemo svima koji vole šetnje u prirodi i miran odmor na malim peščanim plažama. Na Skopelosu se nalazi nekoliko naseljenih mesta, od kojih su najveća grad Skopelos, Panormos, Loutraki i Stafilos.

Grad Skopelos je glavni grad u lokalnom stanovništvu poznat kao Hora (Chora) ili "mesto". Nalazi se na jugoistočnom delu ostrva gde je i glavna luka. U gradu Skopelos živi oko 3.500 stanovnika, od ukupnog broja 5.000 stanovnika koliko je na celom ostrvu. Kuće su bele boje, sa puno cveća, u gradu se uske ulice, male fontane, veliki broj malih belih crkava. Sve kuće koje se grade su u tradicionalnom stilu, koje pored prepoznatljive bele boje, moraju imati prozore i balkone od drveta. Ulice Skijatosa su romantične i vode do dela grada (Kastro zamka), koji je sagradio Filip II Makedonski 340. godine p.n.e., ali su danas sačuvane samo zidine sa kog se pruža divan pogled na panoramu Skijatosa.

Stafilos je najpopularnija plaža na ostrvu, od grada je udaljena 4 km. Drvene stepenice vode do šljunkovitog zaliva. Plaža je uređena i ima barove. Ovaj zaliv nosi ime po minojskom kralju Stafilosu.

Panormos je letovalište u zalivu Panos, 15 km jugozapadno od grada Skopelosa. U samom mestu se nalazi očuvan akropolj iz antičkog vremena koji su koristili lokalni stanovnici u molitvi bogu Panu. Plaža Panormos je jedna od najlepših plaža na Skopelosu, zlatni pesak, borova šuma i tirkizno more do kojih se dolazi preko malog zaliva.

Hovolo je najlepša plaža Skopelosa, zahvaljujući mirnom okruženju. Ovde ne postoje barovi i restorani, zbog toga je plaža bez buke i idealna za one koji vole mir i tišinu.

Agnondas je zaliv sa šljunkovitom plažom, koju posećuju i Grci, stanovnici Skopelosa i turisti.

Poslovnica Novi Beograd

Bulevar Mihajla Pupina 113, 11070 Novi Beograd

Telefon: 011/612 83 04, 612 83 06

Faks: 011/711 50 26

Radno vreme: Ponedeljak-petak 8-18, Subota 9-14

Poslovnica Njegoševa

Njegoševa 44, 11000 Beograd

Telefon: 011/244 09 08, 245 44 67

Faks: 011/245 31 48

Radno vreme: Ponedeljak-petak 8-20, Subota 9-14