Skiatos

Zemlja: Grčka

Glavni grad: Atina

Valuta: evro

Vremenska zona: 1 čas unapred u odnosu na Srbiju

Jezik: grčki

Skiatos je malo ostrvo (50 km2). Sa Skiatosa se vide ostrva Skopelos i Euboea, a po lepom vremenu i Skiros. Većina teritorije Skiatosa je prekrivena divnim i mirisnim borovim šumama. Lepota ostrva, koju je tokom vremena isklesalo more, posebno dolazi do izražaja na severnoj obali ostrva. Pažnju privlače Galazia (azurna) i Skoteini (tamna) pećina. Pravi doživljaj je izlet brodom na šljunkovitu plažu Lalaria, koja je poznata po monumentalnoj steni koja se u obliku arkade uzdiže iz mora. Severni deo ostrva ima istorijsku važnost zbog manastira Evangelistria, koji je pružao utočište siromašnim porodicama za vreme čestih napada na ostrvo od strane raznih pirata i razbojnika. Srednji deo ostrva je slikoviti glavni gradić Skiatos. Blještave bele kućice sa crvenkastim kamenim krovovima, balkoni ukrašeni cvećem, popločana dvorišta, mermerni trgovi i uske uličice stvaraju lavirint prodavnica, barova i kafića. Između dva pristanišna zaliva nalazi se, borovima prekriveno, poluostrvo Bourtzi, gde nalazimo ostatke starog grada izgrađenog u periodu mletačke vladavine. Uzduž pristaništa rasprostire se Pralio - omiljeno šetalište koje u letnjim večerima oživi u pravoj kosmopolitskoj atmosferi. Na ostrvu postoji 65 plaža sa finim, belim peskom i gotovo svaka od njih ima bar tavernu, gde možete da se osvežite. Ulaz na plažu se ne plaća, suncobran i dve ležaljke koštaju 8 evra, ali iznajmljivanje ležaljki nije obavezno. Mladima preporučujemo dnevne žurke na plažama "Banana" i "Vromolimnos", a porodicama sa decom plaže: "Kukunaries", "Elias" i "Mandraki".

Skiatos - mali glavni grad ujedinjuje kosmopolitski noćni život i tradicionalni grčki šarm. Njegove tipične bele kućice sa crvenkastim kamenim krovovima, koje se terasasto rasprostiru između dve uzvišice, gde stanuje većina stanovnika ostrva. U gradu, izgrađenom 1830. godine, rodio se poznati grčki pisac Alekandros Papadiamantis, čija je rodna kuća danas muzej. Po njemu je dobila ime glavna ulica, koje je uz šetalište u pristaništu, najpopularniji deo grada. Glavni grad je od aerodroma udaljen 3 km. Skiatos ima dva keja između kojih se nalazi stena Bourtzi. I starom i novom lukom niže se na desetine pabova prepunih ljudi u svako doba dana. Glavna trgovačka ulica vodi do Bourtzija uzbrdo ka unutrašnjosti ostrva. Tu ćete naći prodavnice, ali i još pabova i taverni. Uveče se ceo grad pretvara u neprekidnu žurku, pivo se toči, a ulicama prolazi mnogo mladih. Restorani u Skiatosu su brojni. Taverne sa pogledom na zaliv ka zapadu su skuplje, kao i kafei u staroj luci. Glavni specijaliteti su horiatiki, muzgavci na žaru, dagnje, pečena jagnjetina i sveža riba.

Itinerer: autoputem Beograd-pored Niša-granični prelaz Preševo/Tabanovci (385 km)-pored Skoplja-granični prelaz Bogorodica/Evzoni (560 km). Put se nastavlja autoputem prema Atini, pored Katerinija i Larise do Volosa. Luka iz koje isplovljava trajekt se nalazi u centru (slediti putokaze za luku). Karte se kupuju u kiosku (sa leve strane), odmah po prolasku lučke kapije ili u agencijama preko puta lučkog parkinga. Cena trajekta varira tokom sezone i zavisi od luke isplovljavanja (auto do 4,25 m/preko 4,25 m je 64/76 evra po pravcu, a po osobi oko 22, deca 12 evra). Vožnja traje oko dva sata i trideset minuta. Kada se iskrcate sa trajekta u luci na Skiatosu, skrenite desno.

Više informacija: www.ferries.gr/greek, www.greeka.com/sporades/skolepos/island/skolepos-ferries.htm, www.hellenicseaways.gr

Prevoz: putevi na ostrvu su uski i krivudavi, tako da treba biti oprezan. Taksi nije jeftin, ali je ostrvo dugo svega 12 km, ali se uvek dodatno naplaćuje vožnja izvan glavnog puta. Taksi stanica se nalazi kod luke Skiatos. Autobusi koji kruže po ostrvu prolaze na svakih 20 minuta, čisti su, dobro održavani i u špicu sezone puni turista. Autobuski prevoz odlično funkcioniše (polasci su na svakih 15 minuta, sve do jedan sat posle ponoći), prolazi samo istočnom stranom, tako da preporučujemo iznajmljivanje automobila (od 20 evra pa naviše) ili skutera (od 10 evra pa naviše, sa kojim ćete videti i nešto dislociranije plaže na zapadnom delu Skiatosa, koje podsećaju na predele iz tropskih krajeva).

Noćni život i provod: zanimljivo je da na ostrvu postoji samo jedan grad, Skiatos, u kom je ponuda tako velika da ga ne možete obići za 10 dana. Izdvojeni od centra, uz obalu su odlični noćni klubovi (sa visokim cenama, kokteli su 10 evra), u staroj luci na ulasku u stari deo grada na stepenicama su raspoređeni kafići, u kojima mladi sede na podu na karakterističnim jastucima. Grad Skiatos je pun taverna, barova i noćnim klubovima. Svuda je neprekidna gužva, saobraćaj i vreva. Uličice Skiatosa su simbol autentične Grčke plavo-bele kombinacije, mnogo cveća, romantično osvetljenih fasada i kaldrme od belosivog kamena i mermera. Cene su iste kao i u priobalnom delu Grčke, postoje supermarketi diskontnog tipa i male prodavnice. Kafa u barovima i na plažama je 2-2,5 evra, sladoled 1,5-2,5 evra, dok odličan giros možete pojesti za 2 evra, a porciju lignji za 7 evra. Malo skuplji su mlečni priozvodi i voće.

Poslovnica Novi Beograd

Bulevar Mihajla Pupina 113, 11070 Novi Beograd

Telefon: 011/612 83 04, 612 83 06

Faks: 011/711 50 26

Radno vreme: Ponedeljak-petak 8-18, Subota 9-14

Poslovnica Njegoševa

Njegoševa 44, 11000 Beograd

Telefon: 011/244 09 08, 245 44 67

Faks: 011/245 31 48

Radno vreme: Ponedeljak-petak 8-20, Subota 9-14