Mikonos

Zemlja: Grčka

Glavni grad: Atina

Valuta: evro

Vremenska zona: 1 čas unapred u odnosu na Srbiju

Jezik: grčki

Mikonos se nalazi u centralnom delu Egejskog mora i pripada ostrvskoj grupi Kiklade. Mikonos je glavni grad i nalazi se na zapadnom delu ostrva, gde se nalazi i luka. Već u njoj se osećaju suprotnosti koje karakterišu ostrvo. Sa jedne strane mir i tišina, a sa druge buka talasa koji udaraju o zidove kuća u Alevkantri, koji se naziva "Mala Venecija". Arhitektura je tipična za ostrva iz ove grupe sa belim kućama, vratima i prozorima u plavoj i crvenoj boji, a uske ulice su popločane. Obeležja grada su vetrenjače koje stoje u nizu okrenute moru, sačuvano ih je 7 do 10. U delu grada koji se zove Kastro nalazi se Paraportiani kompleks od pet crkava.

Plaže na Mikonosu su uglavnom peščane, autobuski prevoz po ostrvu je dobro organizovan, iz grada se lako stiže do svih plaža. Najpoznatije su "Paradise", "Superparadise", "Elia", "Ornos", "Psarou", "Platys Yialos", "Ag. Stefanos". Mikonos je leti stecište svetskog džet seta, čuven je po noćnom životu i na plaži. Na plaži "Paradise" se tokom leta organizuju muzičke svečanosti sa poznatim imenima. Atrakcija u gradu Mikonosu je veliki pelikan Petros koji slobodno šeta gradom, ulazi u restorane i čeka na pijaci da mu ribari daju ulov.

Istorija: prema mitologiji, Giganti, koje je pobio Herkul u bici, su sahranjeni na ostrvu ispod velikih granitnih stena. Naziv "Mikonos" znači stenovito mesto. Po legendi, ostrvu je dato ime po heroju Mikonosu, sinu kralja Aniosa, koji je bio Apolonov sin. Karijanci i Feničani su bili prvi stanovnici ostrva. Jonci iz Atine su zbacili prethodne osvajače i preuzeli vlast 1000. god. p.n.e. U antičko vreme postojala su dva grada na ostrvu; 490. god. p.n.e. Mikonos je bio siromašno ostrvo. Kasnije kroz istoriju, ostrvo je pripadalo Rimljanima, a zatim Vizantijcima, koji su vladali od VII do XII veka. Posle pada Konstantinopolja, u XIII veku, ostrvo su okupirali Venecijanci do XVI veka, kada su vlast preuzeli Turci. Kasnije je ostrvo steklo autonomiju, a 1718. godine su stekli nezavisnost.

Izleti:

Celodnevni izlet brodom sa ručkom: brod ujutru isplovljava iz Platys Gialosa i obilaze se plaže na južnom delu ostrva (Paranga, Paradise, Superparadise, Elia), kao i pećina i Dragonisiju, postoji ista takva tura, ali ... "Gay friendly" (obratite pažnju prilikom uplate !!!).

City&island tour: poludnevni izlet sa razgledanjem grada (pešice 60 minuta, 2,5-3 časa autobusom po ostrvu).

Tinos (celodnevni izlet na sveto ostrvo i obilazak čuvene crkve "Panagia", kao i prelepa sela) ili Syros (koji je i glavni grad ostrva iz grupacije Kiklada i rodno mesto Pitagore).

Delos (poludnevni izlet na najpoznatije ostrvo iz antičkog vremena, Apolonov hram).

Mesta za izlazak: Space Dance - Down town (Lakka), Cavo Paradiso - Paradise beach, Music cafe - Sea Front o Mikonos, Oniro - Tagou, Afros - Matogianni Str., Bolero - Malamatenias Str., Veranda Club - Little Venice, Hard rock - Ano Mera.

Plaže: Ag. Ianis, Ag. Stefanos, Ornos, Kalo Livadi, Yialos.

Znamenitosti: Arheološki muzej Mikonosa - nalazi se pored luke u gradu Mikonosu i otvoren je za posetioce svakog dana sem utorka od 08:45 do 15 časova; Paraportiani - nedaleko od grada Ano Mera nalazi se grupa malih crkava iz XVI i XVII veka, poznate po ikonama; Ftelia - u zalivu Panormos možete posetiti ostatke grada iz Neolita. Nedaleko od ruševina, prema legendi, nalazi se grob Trojanskog junaka Ajaxa Lokrosa.

Poslovnica Novi Beograd

Bulevar Mihajla Pupina 113, 11070 Novi Beograd

Telefon: 011/612 83 04, 612 83 06

Faks: 011/711 50 26

Radno vreme: Ponedeljak-petak 8-18, Subota 9-14

Poslovnica Njegoševa

Njegoševa 44, 11000 Beograd

Telefon: 011/244 09 08, 245 44 67

Faks: 011/245 31 48

Radno vreme: Ponedeljak-petak 8-20, Subota 9-14