Lefkada

Lefkada - ovo prelepo ostrvo se nalazi na zapadu Grčke, u Jonskom moru (od Beograda 1.000 km, od Soluna je udaljeno 420 km), površine 336 km2, sa 21.000 stanovnika, povezano kopnom sa obalom, mostom dužine 2 km, južno od Krfa, a severno od Kefalonije i Itake, poznato je po prelepim plažama, sa mediteranskom vegetacijom koja je okružena planinama i maslinjacima. Bogata istorija datira od antičkog perioda, raskrsnica istoka i zapada, jak uticaj zapadnih civilizacija i kultura ostavili su bogato kulturno i istorijsko nasleđe: nekoliko tvrđava iz različitih perioda, prelepi gradići sa trgovima i crkvama. Lefkadu karakteriše i raznolikost dugih peščanih plaža, kao i male mirne uvale do kojih se stiže jedino čamcem, ljubazni i gostoprimljivi domaćini, uzbudljiv noćni provod, niz festivala, avanture i sportovi na vodi. Najrazvijenije turističko mesto je Nidri. Priroda ostrva je prelepa, dominiraju četinarska područja, vazduh prepun mirisa bora i ruzmarina i mediteranskog cveća. Ono što je najimpresivnije su pogledi i panorame, kad se sa severa ostrva zaputite ka jugu (zapadnom stranom), prizori na koje nailazite su istinski zadivljujući. Ostrvo je u prošlosti proizvodilo masline, vino i med.

Ligia - malo ribarsko mesto, udaljeno 5 km od glavnog grada Lefkasa. U samom mestu je ribarska luka, šetalište koje se prostire duž celog mesta, male šljunkovite plaže (duge 450 m) i mnoštvo taverni, ribljih restorana koji nude specijalitete od svih vrsta svežih riba.

Nidri - turistički najprometnije letovalište na jugoistoku ostrva, 17 km od grada Lefkas. U Nidriju je duga, prostrana, šljunkovita plaža, gradska luka kroz koju se proteže šetalište sa velikim brojem taverni, barova, restorana, prodavnica suvenira. Bogata ponuda i idilično okruženje bujnih vinograda, voćnjaka i bašti učinila je da Nidri postane jedno od najpopularnijih letovališta na ostrvu koje živi tokom cele godine.

Kathisma - najpoznatija plaža zapadne obale (površinski najveća) i ima najrazvijeniju infrastrukturu. Cela plaža je u sitnom šljunku. Do nje se dolazi glavnim putem iz Lefkasa i Agios Nikitasa, ceo put do plaže je asfaltiran. Samo more na zapadnoj Lefkadi je boje neba, izuzetno čisto, toplo i bistro. Talasi su u proseku 20-30 cm. Na Kathismu se nastavlja lanac drugih, manjih plaža, međusobno odvojenih stenama.

Agios Nikitas - mali gradić sa sopstvenom plažom, koja se ne može porediti sa ostalim plažama zapadne Lefkade, ali su zato u neposrednoj blizini kafići, restorani, prodavnice. Plaža je mala i uglavnom popunjena porodicama sa decom.

Kalamitsi - drugo veće naselje na zapadnoj obali. U blizini naselja nalazi se još jedna velika plaža. Ono što odlikuje ovu plažu i izdvaja je od ostalih jesu peščani pojasi. Sam vrh plaže načinjen je od sitnog šljunka i pojas peska, a sam plićak je sačinjen od malo krupnijeg šljunka. Na plaži se nalazi i jedan manji kafić.

Porto Katsiki - najpoznatija plaža na Lefkadi izgleda još bolje uživo nego na fotografijama. Udaljena je 40 km od Kathisme, put do nje je prilično zavojit i pun penjanja i spuštanja, pa možete da uživate u prelepim pejsažima ostrva. U vrhu plaže nalaze se dva bara i parking, a do same plaže se stiže stepenicama koje nisu ni izbliza toliko visoke kao što se čine na fotografijama, sitan šljunak sa uskim kamenitim pojasom. Ono što je drugačije od ostalih plaža je temperatura mora, koja je par stepeni niža nego na ostalim plažama. Na samoj plaži nalazi se improvizovani kafić. Prelepa plaža koju treba doživeti.