Atos

Zemlja: Grčka

Glavni grad: Atina

Valuta: evro

Vremenska zona: 1 čas unapred u odnosu na Srbiju

Jezik: grčki

Nea Roda je izgrađena na najužem delu poluostrva Atos, udaljena 115 km od Soluna i nalazi se na teritoriji opštine Stagira-Akanthos. Zalazak sunca baca tihi veo misterije na živopisno primorsko mesto. Pogled sa obližnjeg brda na selo, pružiće Vam neverovatan osećaj. Dok hodate selom, bićete prijatno iznenađeni velikim brojem arheoloških nalazišta, koja svedoče o brojnim istorijskim događajima, koji su se odigrali na ovim prostorima. Jedan od najzanimljivijih se zbio davne 480. godine p.n.e., kada je persijski kralj Kserks krenuo u osvajanje Grčke i na ovom mestu, gde se danas nalazi Nea Roda, prokopao kanal kako bi se što lakše probio sa svojom ogromnom flotom. Nea Roda danas predstavlja jedno od najatraktivnijih mesta za odmor na Atosu. Zlatni pesak, široke peščane plaže i tirkizno more pratiće Vas tokom celog dana, od izlaska do zalaska Sunca. Bujna vegetacija koja se pruža do same obale, prelepo uređena dvorišta kuća i gostoprimstvo meštana učiniće Vaš odmor jedinstvenim i nezaboravnim. U Nea Rodi postoji lekarska ordinacija, apoteka, benzinske pumpe, supermarketi, suvenirnice, kafići i tipične grčke taverne, gde posetioci mogu probati svežu ribu i morske plodove koji su na meni direktno stigli sa lokalnih ribarskih brodića.

Za one koji žele aktivan odmor mogu posetiti Ag. Oros specijalnim čamcima. Takođe, tu su i zanimljiva susedna mesta Ierisos, Ouranoupoli i lepo ostrvo Ammouliani. U svakom slučaju, u Nea Rodi na raspolaganju su vam predivne plaže, gde možete upražnjavati sportove na vodi i pesku, a za ljubitelje ribolova ovo mesto je pravi mali raj.

Jerisos, šetnja prostranom, zlatnom plažom, kroz čisti pesak i šljunak, čiji se kraj ne nazire je najbolja vežba i najlakši način da ispraznite svoj um i svoje misli. Takva plaža postoji u mestu Jerisos i prostire se na nekoliko kilometara pružajući nezaboravnu šetnju uz more. Jerisos je poznat i kao "Drevni Akantos" i predstavlja jedno od najvećih nenaseljenih mesta na Halkidikiju. Posetioci će ovde naći čiste sobe i apartmane koje izdaju ljubazni domaćini, taverne sa grčkim specijalitetima koje nude degustacije vina i kafiće na obali mora. Jerisos je centar mnogih kulturnih manifestacija, kao što su proslava u crkvi Svetog Pavla 29. juna i Proroka Ilije 20. jula kojima sigurno vredi prisustvovati.

Mesto Olimpijada se nalazi u Strimonikus zalivu (između Sitonije i Atosa) udaljena je od Soluna 95 kilometara. Istočno od Olimpijade, na samo 1 km udaljenosti se nalazi selo Stagira, rodno mesto velikog filozofa Aristotela. Tradicija kaže da je Olimpijada dobila ime po majci kralja Aleksandra, Olimpijadi. Ovo mesto okružuju šumovite planine i duboko Egejsko more sa svojim očaravajućim plažama. Olimpijada je idelano mesto sa privlačnom kombinacijom za veliki broj turista, koji uživaju u plivanju kristalno čistim morem ili šetnji po peščanim plažama obasjanim grčkim suncem.

Pristup ostrvu Amouliani (nalazi se preko puta poluostrva Atos ka Sitoniji) je moguć samo brodom iz male luke Tripitija (vožnja traje 15 minuta), koji je udaljen 130 km od Soluna, 12 km od Jerisosa i 4 km pre Uranopolisa.Ovo je jedino naseljeno ostrvo na Halkidikiju. Oko njega se nalaze manja, nenaseljena ostrvca Drenia i Magareća ostrva (Gaidouronisia). Bogati maslinjaci, koji prekrivaju malena brda Amoulianija, još od davnina, bila su u posedu manastira Vatopeda. Nakon grčke katastrofe u Maloj Aziji, monasi su napuštali ostrvo i onda se ovde naseljavaju izbeglice iz Male Azije. Oni su ti koji su izgradili naselje i luku. Malo ostrvo, sa lepim plažama, preporučujemo gostima koji žele da uživaju u miru i prirodi.

Atos poluostrvo, grad Uranopolis ("Nebeski grad") poznat je po nebesko plavoj vodi i peščanim plažama. Ime je dobio po gradu Ouranopoulisu, drevnom gradu koji je osnovao Aleksarhos, Kasandrasov brat, na mestu gde je bio drevni grad Sani. Bogat je arheološkim nalazištima. Mesto je poznato po kuli iz vizantijskog perioda kod koje se nalazi kula iz koje isplovljavaju brodovi ka Svetoj Gori. Malo mesto sa blagom klimom, čistim plavim morem i zlatnim plažama. Pogled na panoramu Uranopolisa i Singitikos - zaliv Svete Gore i obrise vrhova planine Atos u ranoj jutarnjoj izmaglici, ispuniće Vas spokojstvom. Promenada sa kafeima i restoranima je mesto da lagano provedete ostatak dana gledajući svet oko Vas.

Poslovnica Novi Beograd

Bulevar Mihajla Pupina 113, 11070 Novi Beograd

Telefon: 011/612 83 04, 612 83 06

Faks: 011/711 50 26

Radno vreme: Ponedeljak-petak 8-18, Subota 9-14

Poslovnica Njegoševa

Njegoševa 44, 11000 Beograd

Telefon: 011/244 09 08, 245 44 67

Faks: 011/245 31 48

Radno vreme: Ponedeljak-petak 8-20, Subota 9-14